Yoğuşmalı kombilerin çalışma prensibi , teknik özelliklerini, neden daha tasarruflu olduğunu bu yazımızda detaylı olarak inceleyeceğiz.
İçerik
Yoğuşmalı kombi nasıl çalışır? Nasıl Enerji Tasarrufu Sağlar?
Yoğuşmalı kombiler turbo eşanjör sistemi ile yanma sonucu oluşan su buharını tekrar sisteme geri kazandırmaktadır. Su buharını sisteme kazandırma olayını tık gaz sıcaklığını düşürerek sağlamaktadır . Normal kombilerde dışarı atılan su buharı yoğuşmalı kombilerde sisteme geri kazandırıldığı için enerji tasarrufu sağlamış olmaktadır.
Yoğuşmalı Kombilerin Standart Kombilere Göre Başlıca Farkları
- – Yoğuşmalı Kombilerde kondenzasyon tekniği kullanılarak , baca gazı ürünlerindeki nem yoğunlaştığında ortaya çıkan buharlaşma gizli ısısının bir kısmının kullanılabilmesi ve diğer kombilerde kaybedilen ısının sisteme geri kazandırılmasıdır.
- – 1 m3 doğalgaz başına 1.5 ile 1.7 kg arasında su oluşmaktadır. 1 kg su başına açığa çıkan buharlaşma ısısı 539 kcal’dir. Bu enerji gizli ısı olarak anılmakta ve standart kombilerde bu ısıdan yararlanılmamaktadır
- – Yoğuşmalı kombiler; bacadan atılan gazların içindeki su buharında bulunan enerjiyi, gazları yanma bloğunun içinde tekrar dolaştırmak suretiyle özel olarak dizayn edilmiş kanatçıklara çarptırarak alır ve tesisat suyuna aktarır
- – Yanma sonucu oluşan ürünler 1.eşanjörden geçerken içerisindeki su buharı yoğunlaşarak, su haline gelir. Yoğuşan suyun enerjisini de 2. Eşanjörde dolaşmakta olan sistem suyu alır. Bu sistemle çalışan kombilerin verimleri standart kombilerden daha fazla olmaktadır. Yoğuşma sonucu oluşan su da, özel bir tahliye borusu ile dışarı atılır.
- – Yoğuşmalı kombilerin ısı eşanjörleri yakıcıdan ve baca gazlarından daha fazla ısıyı absorbe edebilecek daha büyük alana sahiptir .
- – Baca gazı sıcaklıkları klasik kazanlarda 200-250 C’iken bu değer yoğuşmalı kazanlarda 50-60 C civarındadır ve potansiyel kazanç buradan elde edilmektedir.
Yoğuşma Olayı Nedir? Yoğuşmalı Kombilerde nasıl enerji verimliliği sağlamaktadır?
Yoğuşma: Gaz halindeki bir maddenin ısı vererek sıvı hale dönüşmesi olayıdır. Yoğuşma olayı sonucunda gaz ısı kaybeder ve çevresine ısı verir. Yoğuşma olayı başladığında yoğuşan gaz halindeki madde çevresine ısı verdiği için ortamın sıcaklığını arttırır. Yoğuşma sonucunda gaz halindeki maddenin yapısındaki potansiyel enerji kinetik enerjiye dönüşür ve sıcaklık artar.
Şafak vaktinde gördüğümüz çig yoğuşma olayının doğadaki bir örnegidir. Baca gazından elde edilen enerjinin sisteme geri kazandırılmasıyla sistem verimini kombi vermini artırır. Bu şekilde kombi verimi %100 degerlerinin üzerine çıkar. Yoğuşmalı kombi verimi üretim teknolojisine bağlı olarak değişmektedir.